شهر باکو پایتخت و بزرگترین شهر آذربایجان است و البته بزرگترین شهر دریای خزر است و ۲۸ فوت از سطح دریا بالاتر قراردارد و کم ارتفاع ترین پایتخت در بین تمامی پایتخت های دنیاست و بزرگترین شهر هم سطح دریا نیز در نزدیکی و در کنار خلیج باکو قرار دارد.
این شهر مرکز علمی، صنعتی و فرهنگی آذربایجان است و انستیتوهای علمی و صنعتی بزرگی در این شهر فعالیت می کنند به عنوان مثال کمپانی نفتی سوکار یکی از ۱۰۰ شرکت بزرگ دنیاست.
در سال های اخیر این شهر با توجه به گردشگری و کسب درآمد از این راه سعی در به نمایش گذاشتن خود در دنیا داشته و میزبان مراسم ها و اتفاقات بزرگ بین المللی بوده آن ها در سال های اخیر میزبانی پنجاه و هفتمین دوره از یوروویژن موزیک، بازی های اروپایی سال ۲۰۱۵، گرندپری اروپای سال ۲۰۱۶ را برعهده داشتند و میزبان یوروی ۲۰۲۰ نیز هستند.
شهر به نفت و آتش و البته بادهای شدید خود معروف است و همه شهر را با نام شهر بادها می شناسند.
به جرات می توان گفت باکو تمامی زیبایی های فصل های خود را به بهترین شکل ممکن به نمایش می گذارد. بهار باکو نوید یکی از خوش آب و هوا ترین و دلپذیر ترین فصل را به مسافران خود می دهد.
در این فصل از شکوفه زدن درختان و باران های ملایم بهاری گرفته تا هوای مطبوع و روح نواز و آفتاب زیبای بهاری همه و همه دست به دست هم می دهند تا بهار باکو را به عنوان نگین فصل را به تمام جهانیان معرفی کنند.
تور باکو در فصل بهار و بازدید از تمامی جاذبه های گردشگری فوق العاده ای که این شهر در مقابل دیدگان مسافران خود قرار می دهد و همچنین تنفس در هوای مطبوع و دلپذیر بهاری، لذت یک سفر به یاد ماندنی را برای مسافران تور باکو دوچندان می کند.
فصل تابستان باکو یکی از فصل های پرطرفداری است که هر ساله شاهد تهاجم گردشگران زیادی در اقصی نقاط دنیا می شود. آب تنی کردن در سواحل دریایی این شهر و قدم زدن در تفرجگاه های آن به هنگام غروب آفتاب، می تواند برای مسافران و گردشگران بسیار جذاب و شگفت انگیز باشد.
فصل پاییز و زمستان باکو مخصوص کسانی است که می خواهند سفری متفاوت تری را تجربه نمایند. اگر در این فصول از سال تور باکو را انتخاب نمودید حتماً لباس های گرمتان را فراموش نکنید. خوردن یک چای داغ در کافه ها و چای خانه های این شهر باستانی در یک روز سرد زمستانی روحتان را به آرامی نوازش می کند.
۱۰ دیدنی که در باکو باید ببینید:
شهر قدیم باکو
گشت و گذارتان میان دیدنیهای باکو از شهر قدیم شروع میشود که آذریها به آن ایچِری شهر میگویند. این بخش قلب تاریخی باکو است که میان دیوارهای کنگرهدار محصور شده و قدمتش به قرن دوازدهم برمیگردد.
گردش در شهر قدیم، سفر کوتاهی به دل تاریخ است، خیابانها و کوچههای باریک، معماری سنگی زیبای بناها، رستورانهای کوچک محلی، سوغاتیفروشیهای نقلی و موسیقی فولک آذری که همه جا شنیده میشود.
در سال ۲۰۰۰ شهر قدیم باکو به همراه دو دیدنی مهمش یعنی برج دختر و قصر شیروان شاه به لیست میراث جهانی یونسکو اضافه شدند. ورود به شهر مجانی است اما برای بازدید از برج دختر و کاخ و موزه شیروان شاه باید بلیط تهیه کنید.
بلوار ساحلی باکو
بلوار باکو، خیابان اصلی شهر است؛ بلوار بلندی در امتداد دریای خزر که با کافههای ریز و درشت، فوارههای دیدنی و فضاهای سبزش پاتوق عصرگاهی اهالی باکو است.
نسیم خنکی که از روی آب بلند میشود، خانوادهها، زوجهای جوان و نوازندگان آماتور را به این بلوار میکشاند و فضای دلچسب و صمیمی درست میکند که جزو جاذبههای دیدنی باکو است.
چند ساختمان مدرن و جذاب هم همان نزدیکیها میبینید: مرکز تجارت باکو، مرکز خرید چهار طبقه پارک بلوار و مرکز بینالمللی موغام. حوالی این بلوار منطقه محبوبی برای خرید در باکو هم هست. بد نیست دوچرخه کرایه کنید و بین درختها و گلهای رنگارنگ و در هوای خوب کنار دریا رکاب بزنید.
برج دختر
برج دختر که آذریها به آن قیز قالاسی و در انگلیسی به آن مِیدن تاور میگویند، مهمترین نماد تاریخی شهر باکو است.
از بام این برج ۲۹متری میتوان دیدنیهای باکو به خصوص شهر قدیم و خلیج باکو را تماشا کرد و عکسهای پانورامایی گرفت.
گفته میشود بنای اولیه برج بیشتر از ۱۰۰۰ سال قدمت دارد، اما سازه فعلی به قرن ۱۲ برمیگردد.
اسم این برج باعث شده داستانهای عجیب و غریب و افسانههای جالبی در موردش گفته شود که توی بیشترشان رد پای یک دختر شاه پریان دیده میشود. برج دختر با ۲۹ متر ارتفاع و ضخامت ۵متری دیوارهایش، در زمان خودش سازه باورنکردنی و شگفتانگیزی بوده است.
قصر شیروان شاه
قصر شیروان شاه از دیدنیهای باکو در شهر قدیم است. در سدههای میانه، سلسله شروانشاهان بر آذربایجان حکومت میکردند و این قصر زیبای ماسهسنگی محل سلطنتشان بوده.
وارد حیاط اصلی کاخ که بشوید، دروازه کوچکی سمت چپ میبینید که به دیوانخانه میرود. دیوانخانه ساختمان گنبدیشکل هشت ضلعی است که شروانشاه خلیل الله اول جلسه دیوان خود را اولین بار در آنجا تشکیل داد.
طاقهای سنگی و کندهکاریهای ظریف قصر را که تماشا کردید، سری هم به مسجد کاخ بزنید که سه ورودی مختلف دارد، یکی برای شاه، یکی برای زنان و یکی برای کارکنان قصر.
خوب است چند منات اضافهتر بدهید و از راهنمای صوتی انگلیسی هم استفاده کنید که اطلاعات کامل و جالبی در مورد تاریخچه قصر میدهد.
پارک مفاخر
این پارک هم یکی از مراکز تفریحی باکو است و هم یکی از دیدنیهای باکو. اینجا در اصل یک قبرستان شهری است که با درختها و گلها و فضای سبزی که برایش درست کردهاند تبدیل به پارک شده است.
تعداد زیادی از مهمترین و بانفوذترین شخصیتهای آذری از رییسجمهورها تا دانشمندها و هنرمندان در این قبرستان دفن شدهاند: حیدرعلیاف، رییسجمهور محبوب آذربایجان؛ عظیم عظیمزاده، نقاش؛ رشید بهبودف، خواننده مشهور اپرا؛ لیلا بدیربیلی، بازیگر؛ المیرا غفورف، وزیر امور خارجه و خیلیهای دیگر که تعدادشان به ۲۰۰ نفر میرسید.
این قبرستان در سال ۱۹۴۸ ساخته شده و یکی از مکانهای مورداحترام آذریها است.
مرکز فرهنگی حیدرعلیاف
این سازه حیرتانگیز مدرنترین دیدنی باکو است، اثر معماری برجستهای از زاها حدید طراح و معمار مشهور که با فرم دهی به اشکال انتزاعی، موجهای جالب و انحناهای چشمنواز ایجاد کرده.
طراحی فوقالعاده بنا در کنار رنگ سفید و شفافش، باعث شده خیلیها فقط برای دیدن نمای ساختمان به اینجا بیایند. یادتان باشد، قبل از ورود به ساختمان، دوربینتان را بردارید و از زاویههای مختلف از نماهای بیرونی بنا عکس بگیرید.
داخل مرکز هم نمایشگاه دائمی از لوازم، هدایا، اتومبیلها و لباسهای حیدرعلیاف، رییس جمهور محبوب آذربایجان میبینید. در این مرکز، کنسرت و برنامههای فرهنگی و هنری مختلف برگزار میشود.
میدان فانتین
میدان فانتین یکی از شادترین مکانهای دیدنی باکو است که پاتوق خرید، پیادهروی، گپ زدن و غذا خوردن باکوییها محسوب میشود. به خصوص اگر همراه بچهها در باکو باشید، حسابی خوش میگذرانند.
در یکی از رستورانها یا کافههای روباز میدان بنشینید و همینطور که مردم را تماشا میکنید، کباب بخورید و چای بنوشید. چرخی میان مغازهها و فروشگاههای محلی دور میدان بزنید، خرید کنید و با فروشندهها گپ بزنید.
شبها نورپردازی فوارهها و سر و صدای بازی بچهها و حرف زدن محلیها میدان را جذابتر میکند. سوژههای خوبی هم برای عکاسی دارید: نمای بیرونی موزه نظامی گنجوی که با مجسمههای زیبا تزئین شده و مجسمه برنزی زن جوان آذری با چتر بیرون رستوران مکدونالد.
موزه فرش آذربایجان
فرشهای آذری آوازه جهانی دارند و بی دلیل نیست که یکی از جاذبههای باکو به حساب میآیند. نقشها و رنگها آنقدر خیالانگیزند که چشم آدم را خیره و دهان آدم را باز نگه میدارند.
مجموعه بینظیری از فرشها و قالیهای دستباف آذری در این موزه نگهداری میشود که میتواند چند ساعت مبهوتتان کند. این موزه قبلا در ساختمان دیگری بود . از سال ۲۰۱۴ به ساختمان جدیدی منتقل شده که طراحیاش شبیه یک فرش لولهشده است.
اینجا چیزهای زیادی هم در مورد تاریخچه فرش آذری و ایرانی یاد میگیرید. این موزه، قبلا موزهی لنین نام داشت، اما در حال حاضر تبدیل به موزهی فرش بسیار زیبایی شده و نشاندهندهی تاریخچهی فرش در آذربایجان است.
در این موزه بیش از هزار عدد قالیچه دستبافت و کمیاب و زیبای آذری، ایرانی و داغستانی نگهداری میشود. اگر بخواهید میتوانید با پرداخت مقداری اضافهتر، یک راهنما بگیرید و از او بخواهید تا درباره طرح، سمبلهای استفاده شده و تاریخچهی فرشها توضیحاتی را به شما بدهد.
برجهای شعله
این سه برج شیشهای با انحناهای سینوسی و رنگ آبی، بلندترین آسمانخراشهای شهر باکو و نماد معماری معاصر آن هستند. برجهای شعله بین ۱۶۰ تا ۱۸۰ متر ارتفاع دارند و آنقدر غولآسا هستند که از فاصلههای دور هم به خوبی دیده میشوند.
در طراحی این برجها از آتش الهام گرفتهاند و نورپردازی شبانه آنها طوری است که مثل شعلههای آتش روی سیاهی آسمان دیده میشوند. بعضی شبها هم به رنگ پرچم ملی آذربایجان درمیآیند.
شبها از دورترین نقاط شهر هم میتوانید شعله این برجهای سر به فلککشیده را ببینید. چند تا از رستورانهای خوب باکو را هم حوالی همین برجها میتوانید پیدا کنید.
موزه ملی تاریخ آذربایجان
اگر موزهگردی دوست دارید و دنبال جاذبههای تاریخی شهر مقصد هستید، اینجا برایتان یکی از بهترین دیدنیهای باکو است. موزه ملی، بزرگترین موزه آذربایجان است که در عمارت محل سکونت زینالعابدین تقیاف ساخته شده.
تقیاف سرمایهدار نیکوکار و اهل فرهنگ آذربایجانی بود و چندین مدرسه و روزنامه در آذربایجان تاسیس کرد. این موزه در سال ۱۹۲۰ ساخته شده و تاریخ و فرهنگ آذربایجان را در در چند گالری مختلف نشان میدهد، نمایشگاه تاریخ مدرن، نمایشگاه انسانشناسی، نمایشگاه تاریخ باستان و میانه آذربایجان و چند گالری و مجموعه دیگر. جدا از اینها ساختمان موزه و طراحی داخلی سالنهایش هم حسابی دیدنی است.
مراکز خرید باکو :
باکو تا یک دهه پیش پیش مقصد خرید مهمی نبود و بیشتر به خاطر جاذبههای تاریخیاش معروف بود. اما توی این چند سال کنار برجها و آسمانخراشها و سازههای مدرن، کلی مرکز خرید بزرگ و لوکس هم در آن ساخته شده که دل توریستهای عاشق خرید را میبرند.
محبوبترین برندهای بینالمللی در باکوشعبه و نمایندگی دارند که بیشترشان را توی مرکزخریدهای باکو پیدا میکنید. تنوعشان هم حرف ندارد؛ از برندهای پوشاک ترکیه تا برندهای اروپایی و آمریکایی و عینک و جواهرات مارکدار. خرید در باکو یکی از لذتهای دلچسب سفر به این شهر و یک تجربه کامل است.
لباسهای مرغوب و مارکدار میخرید، آخرین فیلمهای سینمایی دنیا را تماشا میکنید، از رستورانها و کافههای متنوع مراکز خرید باکو لذت میبرید، و همراه بچهها در شهربازیها یا زمینهای بازی مخصوص خوش میگذارنید. خرید در باکو یکی از بهترین خاطرههای سفرتان خواهد شد.
مرکز خرید ۲۸ مال
۲۸ یکی از محبوبترین مرکز خریدهای باکو است که پاتوق عصرگاهی خیلی از محلیها است. کنار مرکز خرید ایستگاه مترویی به اسم ۲۸ مه قرار گرفته که دسترسی به آن را خیلی راحت کرده و اسم مرکز خرید هم از همینجا آمده.
ساختمان ۲۸ شیک و ساده است و توی پنج طبقهاش حدود ۷۰ برند بینالمللی و محلی پیدا میکنید. برندهای متوسط که دوستشان داریم مثل گپ، مانگو، ماسیمو دوتی، زارا و نکست همگی اینجا شعبه دارند.
برندهای ساعت و زیورآلات و اکسسوری مثل سواروسکی، سواچ و خیلیهای دیگر هم اینجا پیدا میشوند. ۲۸ مال کلی کافه و رستوران محلی و زنجیرهای و محبوبترین سینمای باکو را هم در خودش جای داده.
مرکز خرید مترو پارک
گذرتان به خیابان تبریز که بیفتد، درست رو به روی ایستگاه متروی نریمانف، مرکز خرید مترو پارک را میبینید که قبل از هرچیز نمای جالب و مدرنش توجه آدم را جلب میکند. اینجا هم یکی از بهترین مرکز خریدهای باکو است و پر از برندهای جور وا جور.
اگر یکی از برندهای محبوبتان را توی ۲۸ مال پیدا نکردید، اینجا احتمالا پیدایش میکنید. مترو پارک حدود ۶۰ برند پوشاک و اکسسوری دارد، بنتون، سیسلی، مانگو، پینک، ورا مودا و خیلی اسمهای دیگر که دیدن فروشگاههای دلبازشان توی باگو آدم را به هیجان میآورد.
طبقه پنجم و ششم مترو پارک هم مخصوص بچهها است، زمین بازی هپی لند، بولینگ و یک گیم نت مجهز. برای خرید از برندهای تخفیفدار در باکو، باید اواخر فصل سری به مترو پارک بزنید.
مرکز خرید پارک بلوار
بلوار باکو را که حتما میشناسید؛ تفریحگاه ساحلی معروف و سرسیز شهر که عصرها همه اهالی را توی خودش جمع میکند. یکی از همین عصرهایی که برای گشت زدن به بلوار میآیید، سری هم به مرکز خرید پارک بلوار همان حوالی بزنید که یکی از معروفترین مرکز خرید های باکو است.
خرید در باکو خیلی وقتها یک تجربه تفریحی است؛ ساحل دریای خزر را میبینید، قایقسواری میکنید، در بلوار باکو قدم میزنید و بعد هم خودتان را غرق خوشیهای مرکز خرید پارک بلوار میکنید.
به جز برندهای دوستداشتنی مثل آدیداس، نایک، دبنهامز و فسیل، شش سالن سینما و تفریحاتی هم برای بچهها در باکو وجود دارد.
پورت باکو
پورت باکو جدیدترین وبزرگترین مرکز خرید باکو است که در سال ۲۰۱۴ ساخته شده و فوقالعاده محبوب است. اگر قرار باشد یکی از مرکزخریدهای باکو را به عنوان بهشت خرید باکو معرفی کنیم، حتما همین پورت باکو است.
اینجا سه طبقه دارد. طبقه همکف برندهای لوکس مثل آرمانی، بربری، کلوئه، رالف لارن، مکس مارا، تگ هوئر و تیفانی شعبه دارند. طبقه اول برندهای متوسط و محبوب مثل دیزل، تاپشاپ و ماسیمو دوتی شعبه دارند و طبقه دوم هم چند برند دیگر به علاوه کلی کافه و رستوران میبینید.
پورت باکو یک جورهایی بینالمللیترین و باکلاسترین مرکز خرید باکو محسوب میشود.
بازار های محلی و سنتی باکو :
مراکز خرید باکو را که حسابی گشتید و از برندهای محبوبتان خرید کردید، حتما سراغ بازارهای سنتی باکو هم بروید. باکو یکی از قدیمیترین شهرهای قفقاز با کولهباری از سنت و تاریخ است و طبعا گشت زدن بین بازارهایش لذتی فراموشنشدنی است.
هم سوغاتی و یادگاری میخرید و هم کمی لا به لای زندگی روزمره محلیها نفس میکشید. مرکز خریدهای شیک و مدرن را شاید بشود توی هر شهر دیگری هم پیدا کرد، اما خرید از بازارهای سنتی باکو تجربهای مخصوص همین شهر است.
سوغاتیهای باکو
مهمترین سوغاتی باکو و کلا آذربایجان کلاه، چیزهای مسی و فرش است. البته کیفهای دستدوز، شالهای ابریشمی و ظروف سفالی هم یادگارهای خوبی هستند که هم قیمت مناسبی دارند و همه خیلی متنوعاند.
برای خرید سوغاتی اول به شهر قدیم باکو بروید. همان حوالی یک مغازه قدیمی به نام علی بابا هست که محلیها خیلی دوستش دارند و چیزهای سنتی جالبی میفروشد.
توی خیابان نظامی و میدان فانتین مغازههای محلی زیادی هستند که میتوانید از آنها صنایع دستی آذربایجان بخرید. بازار سنتی باکو معروف به توریست بازار هم جای خوبی هم برای گشت زدن و تماشا و هم تهیه یادگاریهای نه چندان گران است.
اگر از چیزهای آنتیک و تاریخی خوشتان میآید، چند مدال یادگاری از دوران شوروی بخرید. برای خرید در باکو سعی کنید چانه بزنید و از فروشندههای محلی و مغازههای سنتی تخفیف بگیرید.
اگر از یک ظرف مسی یا کیف دستدوز خوشتان آمد، یادتان باشد احتمالا نمونهاش را جای دیگر هم پیدا میکنید، پس برای خرید عجله نکنید و قیمتها را مقایسه کنید.
بازارهای محلی باکو
جالبترین بازار محلی باکو تازه بازار است؛ بازار روباز و خوشآب و رنگی که خودش جزء دیدنیهای باکو است و جان میدهد برای عکاسی. سبزیجات و میوههای تر و تازه و خاویار محلی که فروشندهها با زبان زیبای آذری برایشان بازارگرمی میکنند.
البته اسم دلنشین بازار خودش نشان میدهد که چه چیزی تویش میفروشند. یاشیل بازار هم حال و هوایی شبیه تازه بازار دارد و به معنی بازار سبز است.
یعنی جایی که سبزیجات تازه فروخته میشود. آذریها مثل ما سبزی خوردن زیاد مصرف میکنند و بازارهایشان همیشه بوی ریحان و گشنیز تازه میدهد.
بازارهای مواد غذایی باکو زیاد و متنوع هستند و به جز میوه و سبزیجات، آجیل و خشکبار، ادویههای مختلف، ماهیهای تازه دریای خزر و کلی خوراکی محلی دیگر هم میفروشند.
بازارهای باکو بهترین جا برای چشیدن طعم خوراکیهای محلی تازه و گرفتن عکسهای کارت پستالی هستند.
فاصله تهران تا باکو از مرز استارا
پر رفت و آمدترین مرز برای ورود به کشور اذربایجان همین مرزه که نزدیک شهر استارا قرار داره. فاصله تهران تا مرز آستارا از طریق اتوبان تهران رشت، حدودا ۵۰۰ کیلومتر و فاصله مرز آستارا تا شهر باکو حدود ۳۰۰ کیلومتره.
بعد از آستارا وارد کشور آذربایجان میشین و به ترتیب برای رسیدن به باکو از شهرهای لنکران، جلیل اباد، بیله سوار، ماسالی عبور میکنین.
ساعت کاری مرز استارا ۱۲ ساعته که از ۸ صبح شروع میشه و ۲۰ شب مرز بسته میشه.
فاصله تهران تا باکو از مرز بیله سوار
مرز دیگه ای که از طریق اون میتونین وارد خاک اذربایجان بشین بیله سواره. فاصله تهران تا مرز بیله سوار از طریق اردبیل حدود ۷۶۰ کیلومتر و تا شهر باکو حدود ۲۰۰ کیلومتره.
ساعت کاری مرز بیله سوار از ۹ صبح شروع و ۱۷ بعد از ظهر بسته میشه.
نکته مهمی که باید بهش اشاره کنیم اینه که مسیر آستارا – باکو و بیله سوار باکو در قسمت ابتدایی مسیر با هم تفاوت هایی دارن که از کنار دریاچه مازندران یا کاسپین طی میشه در ادامه مسیر به شهر بیله سوار می رسین و راه یکی میشه.
بعد از بیله سوار وارد کشور آذربایجان میشین و به ترتیب برای رسیدن به باکو از شهرهای بیله سوار، ماسالی عبور میکنین.
واحد پول آذربایجان منات هست. اسکناس های رایج این کشور ۱، ۵، ۱۰، ۲۰ و ۵۰ و ۱۰۰ مناتی هستن.
برای تبدیل ارز دورا پیش روی شما قرار داره:
دلار رو ایران بخرین و وقتی رسیدین باکو یا یکی از شهرهای آذربایجان، دلار رو به منات تبدیل کنین.
برای تبدیل ارزهای غیر متعارف مثل منات به بانک ملی فرودگاه مراجعه کنین. اگر هم سفر زمینی میکنین می تونین به بانک ملی در مرز نوردوز و بیله سوار، مراجعه کنین.