مردم یاقنوبی یکی از اقلیت قومی در تاجیکستان هستند که در شمال غربی این کشور زندگی می کنند. آن ها در استان سغد تاجیکستان و در دره های رودخانه یقنوب (Yaghnob)، کول (Qul) و ورزوب (Varzob) ساکن هستند. یاقنوبی ها به عنوان نسل از مردمی به حساب می آیند که به زبان باستانی سوگدیان (Sogdian) صحبت می کنند. زبان سوگدیان (سغدی) در قدیم زبان مردمی بود که در اکثریت نواحی آسیای مرکزی و در بالای رودخانه آمودریا (Amu Darya) و در منطقه ای که به نام سوگدیای باستانی (Sogdia) معروف است، ساکن بودند.
مردم دره یاقنوبی محصولاتی از قبیل جو، گندم و حبوبات می کارند و همچنین دام هایی مانند گاو، گوسفند و گاو وحشی دارند.
در آن زمان، بسیاری از مردم یاقنوبی تاجیکستان را مجبور کردند که در میان مزارع پنبه مشغول به کار شوند. با این کار نیز به دلیل تغییری که در نحوه زندگی و محیط زندگی این مردم صورت گرفته بود و البته بیماری ها و کار بیش از حد، افراد بیشتری از مردم یاقنوبی تاجیکستان کشته شدند. همین موضوع باعث شد که بعضی از مردم شورش کنند و دوباره به کوهستان های یاقنوب و سرزمین اجدادی خود پناه ببرند.
مسیرهای راهپیمایی افسانه ای
تاجیکستان یکی از بهترین مکان ها برای سفر است که کمتر کسی از آن خبر دارد. در گذشته و در زمان جماهیر شوروی، بسیاری از روس ها سفر به تاجیکستان را برای عوض کردن آب و هوا مناسب می دانستند.
تنوع فرهنگی
باید در تاجیکستان تنوع و تفاوت فرهنگی بسیاری وجود داشته باشد. کشوری که در آن بسیاری از مسیرهای جاده ابریشم قرار گرفته باشد، قطعا تنوع فرهنگی بالایی نیز خواهد داشت. در قسمت های شرقی منطقه the GBAO می توانید به دیدن عشایر قرقیز (Kyrgyz nomads) بروید. در دره واخان (the Wakhan Valley) با مردم واخی روبرو خواهید شد که جزو مردم مسلمان این ناحیه هستند و زبان مخصوص به خود را به نام زبان واکی (Wahki language) دارند.
اگر می خواهید با زندگی مردمان باستان در این ناحیه آشنا شوید، باید به دیدن قومی بروید که در مرزهای جنوبی و در دامنه های زراوشان (Zeravshan) با نام اقوام یاگنوبیس زندگی می کنند. این قوم باستانی هنوز به شیوه گذشتگان خود زندگی می کنند و تا مدت ها با دیگر اقوام جهان ارتباط نداشتند. حدود ۱۰ قبیله در این دره یاگنوب (Yagnob Valley) زندگی می کنند که به زبان باستانی سوگدیان صحبت کرده و مذهبی مربوط به اسلام ابتدایی دارند.
شهرهای تاجیکستان
شهرهای تاجیکی همانند دوشنبه (Dushanbe)، خوروگ (Khorog)، خوجاند (Khujand)، پنجیکینت (Penjikient)، مرغاب (Murghab) و … شهرهایی نیستند که زیاد نام آن ها را شنیده باشید. هر یک از شهرهای این کشور را می توان دلیلی برای سفر به تاجیکستان دانست. چرا که در هر یک از این شهرها می توانید جذابیت های خاص آن شهر را بیابید
اگر دلایلی که برای بازدید و سفر به گرجستان برایتان عنوان کردیم کافی نبود، پس بهتر است که به تورهای شلوغ و اکثرا فروخته شده برای سفر به تاجیکستان نگاهی بیندازید! بسیاری از افرادی که تنها یک بار به این کشور سفر می کنند، برای سفری دوم به تاجیکستان برنامه ریزی می کنند. همچنین دل کندن از این کشور بسیار سخت است!.
جاذبه گردشگری تاجیکستان
دریاچه اسکندرکول
سالانه صدها گردشگر خارجی و محلی از دریاچه اسکندرکول در تاجیکستان دیدن می کنند که همین موضوع سبب شده تا دریاچه اسکندرکول به عنوان یکی از اصلی ترین جاذبه های گردشگری در کشور تاجیکستان به شمار برود. این دریاچه ی زیبا و دل فریب در منطقه کوهستانی فان قرار دارد و اسم آن از اسکندر مقدونی گرفته شده است. در گذشته این رودخانه به عنوان زیباترین رودخانه ی اتحاد شوروی در بین عموم مردم جهان شناخته می شده، اما امروز یکی از هیجان انگیزترین جاذبه های تاجیکستان است.
جالب است بدانید که دریاچه اسکندرکول از ترکیب رودساراتوغ به وجود آمده و با سر ریز شدن در رود دیگری، نیز سبب تشکیل رود اسکندر می شود. این رودخانه خود به رود دیگری می پیوندد که با هم رودخانه فان را تشکیل می دهند. اسکندرکول بر روی دامنه های شمالی رشته کوه گیسار واقع شده است و از جمله مرتفع ترین نقاط این کوهستان می باشد.
پارک رودکی
پارک شاعر مشهور ایرانی رودکی در اصلی ترین میدان شهر دوشنبه ساخته شده است. رودکی شاعر قرن چهارم هجری در زمان سامانیان زندگی می کرده است. محل تولد او در روستای پنجکت در منطقه رودک است که امروزه در کشور تاجیکستان قرار دارد. رودکی اولین شاعر پارسی گو بود که دیوان شعری از خود بر جای گذاشت. تاجیکی ها علاقه زیادی به اشعار او دارند و به همین دلیل نام او را بر این پارک گذاشتند.
موزه ملی تاجیکستان
موزه ملی تاجیکستان در ساختمانی زیبا و مدرن دارای سقف بیضی و دهلیز غول پیکر تاسیس شد. کلکسیون شامل سه بخش اصلی می شود، تاریخ طبیعی، باستان شناسی و هنرهای معاصر. اشیا عجیب و بزرگی مانند فسیل یک پلنگ برفی، بقایای کشتی مارکوپولو، لباس زره و آلات موسیقی در آن نمایش داده می شوند. از جمله مهمترین نمایشگاه ها می توان به، نقاشی های دیواری از پانجیکنت باستانی و محراب نفیس چوبی ساخته شده در قرن دهم که در نزدیکی آینی یافت شد اشاره کرد.
بزرگراه پامیر
پامیر در واقع نام رشته کوهایی است که به هیمالیا متصل هستند و فارسی زبانان از گذشته آن را بام جهان می نامیدند. یکی از بی نظیرترین جاده هایی که می توانید در آن برانید و همراه نفستان از دیدن عظمت و شکوه طبیعت در سینه حبس شود بزرگراه پامیر است. افراد زیادی تصمیم میگیرند این جاده زیبا و طبیعت مملو از آرامش آن را رکاب بزنند، سوار بر موتور سیکلت و یا پیاده آن را طی کنند.
گالری هنری نور
گالری هنری نور تبدیل به یکی از جاذبه های دوشنبه شده است و می توانید در آن صنایع دست ساز تاجیکستان مانند بشقاب های سرامیکی که با دست رویشان نقاشی شده، جعبه های چوبی و بافته های پشمین زنان هنرمنر منطقه را ببینید. در گالری امکان خرید انواع نقاشی، گرافیکی، سازه های چوبی، جواهرات مصنوعی، سازه های سنگی، سفالی، سرامیکی، عکس ها، کتاب ها، کارت پستال ها، کارهای شیشه ای، منسوجات، محصولات موهر و قیشر، لباس های ساخته شده از پارچه های سنتی، فرش و صنایع دستی دیگر وجود دارد.
مسجد مولانا یعقوب چرخی
در ۵ کیلومتری شهر دوشنبه مسجد مولانا یعقوب چرخی قرار دارد و از جاذبه های دوشنبه شمرده می شود. یعقوب بن عثمان بن محمود بن محمد غزنوی چرخی نام کامل او است. وی از اهالی خراسان بود و در قرن ۸ و۹ هجری زندگی می کرد. محل تولد او در کشو ر افغانستان قرار دارد. او مدتی شاگر خواجه عبدالله انصاری بود. این عارف تفسیری فارسی از خود بر جای گذاشته است که مردم آسیای مرکزی، هند افغانستان به آن توجه نشان داده اند و چندین بار به چاپ رسیده است.
ال شام
این رستوران تمی کاملا عربی دارد. رستوران ال شام بهترین و با کیفیت ترین غذاهای عربی و خاورمیانه ای را در پایتخت تاجیکستان ارائه می کند. دیوارهای فضای زیبای داخلی این رستوران با نمای چوبی پوشیده شده اند و بر روی این چوب ها، تصایر شخصیت های معروف دنیای عرب نقاشی شده است. در فضای بیرونی رستوران هم تراس های بزرگ و با صفایی برای میهمانان در نظر گرفته شده اند. در تمام مدنی که مراجعان غذای خوشمزه خود را صرف می کنند، موسیقی عربی به طور زنده نواخته می شود.
چایخانه روخات
چایخانه روخات که به “دوشنبه کلاسیک” هم شهرت دارد، در سال ۱۹۵۸ و در زمانی که هنوز تاجیکستان زیر نظر شوروری اداره می شد، افتتاح شد. این رستوران ترکیبی از فرهنگ اصیل ایرانی و فرهنگ عصر شوری است و مکان مناسبی برای نوشیدن یک فنجان چای، دم کرده های معروف سنتی تاجیک و همچنین خوردن برخی از غذاهای سنتی است.
رستوران سیم سیم
سیم سیم هم یکی از بهترین رستوران های شهر دوشنبه است که فاصله کمی با مرکز شهر دارد. در این مکان انواع و اقسانم غذاهای محلی با کیفیت مناسبی عرضه می شوند. در این مکان می توانید از صرف یک غذای محلی لذت ببرید و یا در ایوان با صفای آن که رو به رودخانه وارزوب است، بنشینید و در حای که موسیقی محلی گوش می دهید، سرویس چای محلی خود را سفارش دهید.
رستوران مرو
زوج های جوان بسیاری، مراسم عروسی خود را در این رستوران بزرگ برگزار می کنند. در رستوران مرو انواع غذاهای تاجیکی و غذاهای ترک سرو می شود. غذای معروف “اوش” (Osh) با قطعات ریز شده گوشت، هویج و انواع ریشه ها، به همراه پاستا، میوه های خشک شده و انواع کباب هم در این رستوران سرو می شوند.
رستوران تفلیس
رستوران تفلیس، در میان گردشگران بین المللی و افراد بومی محبوبیت زیادی دارد. در اینجا بهترین غذاهای گرجستانی ارائه می شوند، تا جایی که برخی از مردم این رستوران را بهترین رستوران گرجی در خارج از مرزهای کشور گرجستان می دانند. بهترین نان های پنیری و همچنین غذاهای گیاهی را هم می توانید در این رستوران پیدا کنید.
رستوران کوهروس
رستوران کوهروس در داخل هتل زیبای سرنا (Serena) در قلب شهر دوشنبه قرار گرفته است. در این رستوران فقط شام سرو می شود. این رستوران بر روی سقف هتل ساخته شده و یکی از خوش منظره ترین مکان ها برای صرف یک وعده شام در مرکز شهر دوشنبه است.
رستوران بار وستوچنی | Bar Vostochny
بار وستوچنی در در خیابان اصلی شهر دوشنبه، یعنی خیابان رودکی قرار دارد. این رستوران به خاطر نان های تازه و خوشمزه محلی که همانجا پخت می شوند و شیشلیک های خوشمزه اش شهرت زیادی در کل تاجیکستان دارد. نزدیکی این رستوران به پارک رودکی هم یکی دیگر از ویژگی های منحصر به فرد آن است.
دریافت ویزای تاجیکستان
جمهوری تاجیکستان در آسیای میانه قرار گرفته، کشوری که در گذشته های دور قسمتی از امپراتوری ساسانی بود و بعدها در سال ۱۹۹۱ به یک کشور مستقل تبدیل شد. تاجیکستان جاذبه های طبیعی و تاریخی زیادی دارد که در کنار مردمان صمیمی و مهمان نواز این کشور را به جایی عالی برای سفر تبدیل کرده اند. اگر خیال دارید تا سفری به تاجیکستان ترتیب دهید حتما باید قبل از سفر به سفارتخانه یا کنسولگری های این کشور بروید و ویزا تهیه کنید
صدور ویزای تاجیکستان با چه روش هایی انجام می شود؟
همه ی ایرانی ها برای سفر به تاجیکستان احتیاج به ویزا دارند. شما ویزای تاجیکستان را می توانید یا از طریق سفارت یا کنسولگری جمهوری تاجیکستان در خارج از کشور، یا آژانسهای مسافرتی یا هنگام ورود به فرودگاه دوشنبه (با شرایط ویژه) تحویل بگیرید.
نکات لازم برای دریافت ویزای تاجیکستان
- اگر ویزای چند بار ورود دارید برای هر بار ورود باید ۵ یورو پرداخت کنید.
- اگر به دنبال خدمات فوری هستید هزینه کنسولی ۱۰۰ درصد قیمت اصلی ویزا می شود.
- هزینه ویزای صادر شده هیچ وقت برگردانده نمی شود.
- هزینه لازم برای ویزای گردشگری ۲۰ یورو است.
انواع ویزاهای تاجیکستان
- ویزای گردشگری (T) :مدت زمان این ویزا ۳۰ روزه و کمتر از ۴۵ روز است. هر مسافر خارجی که با ویزای گردشگری به تاجیکستان می رود بید قبل از تاریخ انقضای ویزا از این کشور برود. این ویزا تمیددی شدنی نیست و با دیگر ویزاها هم جایگزین نیم شود.
- ویزای تحصیلات دانشگاهی (O-1) :صادر کننده ی این ویزا اداره کنسولی وزارت امور خارجه تاجیکستان است.
- ویزای آموزشی (O-2):کمتر از ۹ ماه. این ویزا تمدید شدنی نیست و با انواع دیگر ویزا هم تمدید نمی شود.
- ویزای کار (M) :کمتر از ۳ ماه. این ویزا بر اساس مجوز کار که توسط خدمات مهاجرتی وزارت امور داخلی جمهوری تاجیکستان داده می شود، تمدید خواهد شد.